publikuj na facebooku wykop to« I Ty zostań kwiatożercą! [08.07.2018, 13:36:33]

Lipcowy dzień to stojące, nagrzane powietrze i zapachy, do których tęsknimy potem przez cały rok Lipiec to słońce, bujność zieleni, pachnące zioła i kwiaty. Również te jadalne. Do kwiatów przecież należą też kalafior i brokuł, tak często goszczące na naszych talerzach. Jadalnych gatunków kwiatów jest około osiemdziesiąt. Wiele kwiatów wykorzystuje się w ziołolecznictwie. Zawierają wtaminy i związki mineralne, flawonoidy i karotenoidy. To związki o działaniu antyoksydacyjnym czyli także przeciwnowotworowym. Garbniki, alkaloidy, terpeny oraz olejki eteryczne nie tylko służą tworzeniu zapachu, ale mają określone właściwości zdrowotne. Napary z kwiatów kopru, lipy czy rumianku są przecież powszechnie stosowane. Od stuleci kwiaty dodawano do potraw a przede wszystkim dekorowano je nimi. Doskonałość kształtów kolorów zmuszała kucharzy do naśladownictwa i tworzenia dzieł sztuki kulinarnej za wzór biorących naturę. A tak w ogóle kwiaty atrakcyjnym dodatkiem do tradycyjnych potraw, bogacą ich smak i po prostu ładnie wyglądają.

Do tych najbardziej popularnych należą kwiaty róży, bratka, akcji, jaśminu, lawendy, fiołków, ogórecznika, nagietka, wiesiołka, begonii i tak można wymieniać i wymieniać. Nie zapomnijmy o kwiatach ziół takich jak oregano, bazylia, tymianek, koper. Bo popularność kwiatów zależy od naszych upodobań i smaku. A smakiem się różnią! Mogą być delikatne, lekko sałatowate, kwaśne, słodkie, pikantne, z lekką goryczką. Ile gatunków, tyle smaków i konsystencji. Rumianek lekko smakuje jabłkiem, stokrotki są trochę miętowe, płatki słonecznika pikantne. Kwiaty cukinii i nasturcji możemy usmażyć w cieście naleśnikowym. Kwiaty dodajemy do masła, twarożków i past, sosów chcąc je zabarwić, wyostrzyć i nadać im charakteru. Widzieliście kiedyś kostki lodu, w których zamrożone były kwiaty. Dodane do napoju robią niesamowite wrażenie. Spróbujcie też zrobić cukier lawendowy dodając do cukru kwiaty lawendy. Używać można pąków, łodyżek, płatków i czasami listków. W moim domu, w czasie kwitnienia róż obowiązkowo byłem angażowany, przez Babcię, do ucierania płatków z przeznaczeniem na konfiturę różaną, która potem wykorzystywana była na wiele sposobów. Ja najbardziej zapamiętałem pączki z różanym nadzieniem.

Kwiatami szczypiorku Babcia posypywała kanapki i sałatki nadając im lekkie posmaku cebulki. Nagietkiem barwiła ryż na żółto. A w maju zawsze nastawiała syrop z kwiatów hyćki, który potem rodzina zimą spijała przeciwko zarazkom i influencom. My zaś w naszym ogródku zawsze mamy pod ręką kwiaty pysznogłówki, inaczej zwanej monardą lub bergamotką, której pikantne kwiaty nadają charakteru sałatkom, a liście służą do parzenia domowego earl gray’a.

Jeżeli przekonany jesteś do zostania kwiatożercą, to pamiętaj, jest kilka zasad, które należy bezwzględnie stosować. Jeżeli nie znasz rośliny lub masz wątpliwości co do jej identyfikacji, to nie jedz jej kwiatów ani żadnej innej części. Najlepiej każdorazowo sprawdź w poradnikach (od czego internet!) rodzaj i sposób obróbki. Każdy z kwiatów ma inne części jadalne np. jadalny jest kwiat ogórecznika, a szypułka już nie!

Nie zbieraj kwiatów do jedzenia w zanieczyszczonych miejscach, w pobliżu dróg, zakładów przemysłowych i w centrum miasta. Nie zbieraj też kwiatów w pobliżu pól uprawnych, najprawdopodobniej zostały opryskane pestycydami. Nie jedz kwiatów kupowanych w sklepach ogrodniczych ani kwiaciarniach, nawet jeżeli należą do jadalnych gatunków – są nawożone. Najlepszy wyjściem jest własna przydomowa albo doniczkowa uprawa, względnie kupowanie kwiatów od sprawdzonych dostawców.

Marek Grądzki
zdjęcia: Żona

zaloguj się aby móc komentowaćkomentarze (brak komentarzy)

Tytułem wprowadzenia...

Kultura kulinarna Wielkopolski. Czyli co i jak jadaliśmy, jadamy i czym czasem popijać to można, żeby poruty nie było. Krótko rzecz biorąc jeden z naszych smakowitszych blogów.

projekt i realizacja Media Designers dla KsyKsy copyrights 2014-2018 Kultura u podstaw, portal finansowany ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego