facebookg+twitteryoutubesoundcloudrsskalendarzjęzyk polskijęzyk angielski

publikuj na facebooku wykop tomapalinkdrukuj« Smakowanie kultury w Sławsku

data wydarzenia: 15.07.2017, g. 15:00 opublikowane przez: Redakcja, z dnia 07.07.2017, 07:55

Przewodnim tematem tegorocznej, 3. już edycji Festiwalu Historii i Kultury w Sławsku jest swojskie jadło. Zapowiada się prawdziwy raj dla wielbicieli tradycyjnych potraw według lokalnych przepisów: bigosu, pajd ze smalcem, gzika czy rogali. Będzie też coś dla ducha - m.in. warsztaty dawnych rzemiosł i pokazy rekonstrukcji historycznych. Impreza odbędzie się 15 lipca.

Wzorem ubiegłych lat Sławskie Organizacje Społeczne pod egidą Pracowni Sławsk zapraszają na festiwal, na którym splatają się ze sobą polska historia i kultura. Podobnie jak w poprzednich edycjach, i tym razem będzie można przywdziać słowiańską zbroję, wybić średniowieczną monetę, zemleć ziarna na mąkę czy ozdobić talerz tak, jak robili to najwięksi mistrzowie ceramiki. Jednak przewodnim tematem tegorocznej imprezy będzie swojskie jadło. Przez cały dzień Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku serwować będzie tradycyjne potrawy według lokalnych przepisów, takie jak bigos, pajdy ze smalcem, gzik czy rogale. Jak podkreślają organizatorzy, specjały te doceniane są przez smakoszy nie tylko z powiatu konińskiego, ale z całego województwa wielkopolskiego. Degustacjom towarzyszyć będzie konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich na tradycyjną potrawę mięsną.


Nie ma wątpliwości, że Festiwal Historii i Kultury w Sławsku to coś znacznie więcej niż tylko biesiada i historyczne inscenizacje. Jak podkreślają twórcy imprezy, sławscy społecznicy każdego roku dokładają wszelkich starań, by była ona wydarzeniem o charakterze integracyjnym. W harmonogramie znalazło się wiele atrakcji, zachęcających uczestników do zdrowej rywalizacji i dobrej zabawy. Na potrzeby nadchodzącej edycji Pracownia Sławsk zaprojektowała wielkoformatową grę planszową, w której będziecie można popisać się nie tylko refleksem, ale i wiedzą na temat sławskiej ziemi. Wiele siły i precyzji potrzeba będzie do zbombardowania makiety monumentalnego zamczyska...


Nie zabraknie okazji do zdobycia oryginalnych nagród. Fanty otrzymają ci, którym sokoli wzrok pozwoli ustrzelić je z tradycyjnego łuku. Jako że głównym motywem festiwalu są kulinaria, nie zabraknie również konkursu na mistrza wielkopolskiej kuchni oraz...najszybszego ubijacza białka na pianę. Ponadto miejscowi twórcy zaprezentują wykonane przez siebie rękodzieła: wiklinowe kosze, rzeźby i obrazy. Dla głodnych wiedzy organizatorzy przygotowali wystawę na temat historii Sławska. Dodatkową atrakcją festiwalu będzie wernisaż konkursu plastycznego „Piękna moja wieś”, który Pracownia Sławsk zorganizowała dla uczniów z powiatu konińskiego.


Wieczorem odbędzie się zabawa przy ognisku oraz koncert poznańskiego kwartetu rockowego Roll The Bones.
Warto podkreślić, że Festiwal Historii i Kultury nosi imię Marcina ze Sławska herbu Zaremba, XV-wiecznego kasztelana i wojewody kaliskiego, który w bitwie pod Grunwaldem 15 lipca 1410 roku dowodził własną chorągwią. Był właścicielem wielu dóbr ziemskich w województwie kaliskim, zaś po 1430 roku rozwijał osadnictwo w starostwie ujskim. Uznaje się go za założyciela miasta Piły.

III Festiwal Historii i Kultury im. Marcina ze Sławska herbu Zaremba ruszy o godz. 15 w sobotę 15 lipca na placu przy Ochotniczej Straży Pożarnej w Sławsku. Organizatorem wydarzenia jest Pracownia Sławsk.

Autor: Sebastian Gabryel
Zdjęcia: Martyna Janczak / materiały prasowe

komentarze (Aby komentować musisz być zarejestrowanym użytkownikiem - zarejestruj się lub zaloguj)

Krupa u podstaw

22
Sobota
Lipiec 2017
Magdaleny
Mileny
Wawrzyńca
Lipiec, 2017
PnWtŚrCzPtSN
262728293012
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31123456

poprzedni dzisiaj następny

projekt i realizacja Media Designers dla KsyKsy copyrights 2014-2017 Kultura u podstaw, portal finansowany ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego